Kézilabda
Kekezovity Anna

MTK legendárium | 308. rész

Publikálva: 2024.01.15 Frissítve: 2024.01.13 MTK Budapest

Az MTK-alapító, Szekrényessy Kálmán élete. „Halála után 100 évvel – Szekrényessy Kálmán emlékezete” 89. rész.

Erősebb, mint Leandrosz és lord Byron. Korábban a Hellészpontosz-szorost úszta át Leandrosz és lord Byron nyomán. Most Szekrényessy, magyar dzsidás parancsnok a Balaton egyik legszélesebb pontján úszott át. A bátor és merész úszó fogadást tett, hogy a tavat nagyobb szélességben fogja átúszni, mint a Dover-Calais közötti távolság.(La Petit Presse, 1880)

 „Szekrényessy Kálmán az, aki összegyűjtötte az ifjúságot, megmagyarázta nekik az úszást elméletileg, bemutatta azt gyakorlatilag, foglalkozott az ifjúsággal, és a Császárfürdőben versenyeket rendezett részükre. Itt vonult be úszósportunk életébe a Császárfürdő sok vihart és küzdelmet látott úszómedencéjével.(Kamm Ferenc)

Az ember megnézi Füreden az új fenyőültetvényeket, megismerkedik Szekrényessy Kálmánnal, a híres úszóval, ellátogat Jókai üres villájába és eszik méregdrága fogast.” (Bartha Miklós, 1909.)


A mai sportvilág már hírből is alig ismerte Szekrényessy Kálmán nevét, akinek úszóbravúrjaitól visszhangzott a nyolcvanas években egész Európa.(Új Nemzedék, 1924)

Az ország apraja-nagyja tisztában volt Szekrényessy személyével s úszóteljesítményével. Neve elválaszthatatlan volt a magyar tengertől. Hazánk közömbös halandói, kik igen jól ismerik a Balatont, hisz minden esztendőben ott vasutaznak el Velencébe a tenger s az olasz tavak mellé, s a tóról keringő mondák közül igen jól tudják azt, hogy Szekrényessy Kálmán ezt a vizet úszta át egyhuzamban. (Budapesti Hírlap, 1884.)

Luitpold bajor régenshercegről kevesen tudják, hogy ő a legkiválóbb távúszók doyenje. Pedig fiatal korában átúszta a bajor starhembergi tavat a legnagyobb szélességében. Ugyanezt a sportbravúrt Szekrényessy Kálmán az öreg magyar hírlapíró kétszer vitte véghez, másodszor ötvenhét éves korában, 1903. július 3-án. Ennek emlékére most a kilencvenéves bajor uralkodó megküldötte „sportsman-társának” saját kezűleg aláírt, pompás kivitelű arczképét barátságos sorok kíséretében.(Az Ujság, 1911)

Szekrényessy úr Magyarországon igazi csoda, a magyar sajtó évek óta dicséri elért eredményeit.(Allgemeine Sport-Zeitung, 1881)

Szekrényessy Kálmán a Balaton hőse, szerdán városunkban tartózkodott, s az Őszi Ünnepélyen megjelent.(Székesfehérvár és Vidéke, 1880.)

Szekrényessy balatoni távúszása után méltán magunkra vonjuk egész Európa sportembereinek figyelmét.(Ország-Világ, 1880.)

Szekrényessy úr meglehetősen karcsú, de annál izmosabb testalkatú és már külsőre meglátszik rajta a tapasztalt úszó.(Allgemeine Sport-Zeitung, 1881)

A mi európai hírű veterán vízi bajnokunk.(Pesti Hírlap, 1904)

Bátor és sokoldalú sportember volt.(Az Ujság, 1924)

Történelmi megállapítás, hogy a diadalmas custozzai csatának egyik döntő tényezője volt a halálmegvető roham a Trani-ulánusoktól. Tisztikarának még ma is élő volt tagjai: Almásy Béla és öreg hírlapíró társunk, Szekrényessy Kálmán, a jelenlegi háború [1914] kitörésekor, mint „csak hatvannyolcévesek”, kérvényt adtak be hadiszolgálatra való alkalmaztatásuk iránt. Szekrényessy Kálmánnak kívánságát nem lehetett teljesíteni, az érdemes öreg hírlapíró ugyanis egy vasúti összeütközéskor szenvedett nagy sérülései következtében béna lett. Méltán megilleti őket a custozzai hősök név.(Pesti Hírlap, 1915)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!